Anticonceptie

Anticonceptie

Anticonceptie middelen

Als je een zwangerschap wilt voorkomen zijn verschillende anticonceptiemiddelen beschik­baar. Naast de pil en het condoom zijn er veel meer mogelijkheden.  Het is echter niet altijd eenvoudig het meest geschikte voor­be­hoeds­middel te kiezen. Iedere anti­con­cep­tieme­thode heeft z’n eigen voor- en na­delen. Ook hebben mensen soms specifieke problemen waardoor de meest voor de hand liggende methoden geen geschikte optie zijn. Anderen hebben klachten over hun voor­be­hoeds­middelen.

Adviesgesprek

Wij bieden een adviesgesprek aan voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Je krijgt informatie over de verschillende anti­concep­tiemid­delen, we bespreken je eventuele klachten en we geven je advies welk middel het beste bij je past.

Wij plaatsen spiraaltjes en implantaten, ook kunnen wij een pessarium aanmeten. Soms kan dit direct aansluitend op het adviesgesprek. Je kunt hier natuurlijk ook later een keer voor terugkomen.

Uit de praktijk

Manuela (31) is een maand geleden bevallen. Ze geeft nog borstvoeding. Ze dacht dat de borstvoeding haar zou beschermen tegen een volgende zwangerschap, maar volgens de verloskundige is dat niet zo. Ze is nu op zoek naar een geschikt voorbehoedsmiddel, want z wil niet meteen weer zwanger worden. In deze periode zijn niet alle anticonceptiemethoden geschikt. Het oestrogeen dat in de pil zit verandert de borstvoeding. Het spiraaltje kan pas 6 weken na de bevalling geplaatst worden, omdat de baarmoeder voor die tijd nog te week en te groot is. En omdat haar cyclus nog niet op gang is, is periodieke onthouding ook ongeschikt. In overleg besluit ze voorlopig condooms te gebruiken. Later komt ze dan terug voor de pil, want die is haar altijd goed bevallen.

Annika (19) gebruikt de pil sinds ze een vriendje heeft, nu anderhalf jaar. Maar ondanks alle goede voornemens vergeet ze ‘m vaak te slikken. Ze is bang dat het daardoor een keer misgaat. Ze wil geen spiraaltje, want ze vindt het een onprettig idee om iets in haar lijf te hebben. Na een adviesgesprek besluit ze te kiezen voor een implantaat.

De namen in deze voorbeelden zijn gefingeerd

Soms vergoedt je zorgverzekering de anticonceptie. Op Independer staat een overzichtspagina met de vergoedingen.

Wil je een vraag stellen, klik dan hier...