Implantaat

Het implantaat

Implantaat naast een lucifer

Het implantaat is een buigzaam staafje ongeveer zo groot als een lucifer dat een arts onder de huid aanbrengt. Het implantaat kan drie jaar blijven zitten. In die tijd geeft het een hormoon af dat de eisprong verhindert.

De voordelen

De nadelen

Achtergrondinformatie

Het anticonceptie implantaat (Implanon®)is al sinds 1999 in Nederland beschikbaar. Het voordeel van dit middel is de heel grote betrouwbaarheid bij een geringe hormonale belasting, de toedieningswijze en het ontbreken van oestrogenen, als deze aanleiding geven tot bijwerkingen. Toch is het niet zo populair, deels omdat vrij veel vrouwen last hebben van onregelmatig bloedverlies. Het implantaat ter grootte van een lucifer wordt onder de huid van de bovenarm ingebracht. Het geeft gedurende 3 jaar een progestageen af dat voortdurend een vrijwel volledige remming geeft van de eisprong. De progestageenbelasting van het implantaat neemt af in de loop van de jaren en blijkt gemiddeld iets meer dan de helft van de progestageenbelasting door een vergelijkbare pil. Het staafje moet na verloop van de drie jaar verwijderd of vervangen te worden.

Het bloedverlies is bij iets meer dan de helft van de vrouwen onregelmatig en onvoorspelbaar. Sommigen hebben geen of minder vaak bloedingen, anderen hebben juist vaker bloedingsperioden. 15% van de vrouwen hebben langdurige bloedingsperioden van 14 dagen of meer. Het is onvoorspelbaar welke vrouwen hiervan last zullen krijgen. (Verder treden een enkele keer progestagene bijwerkingen op, zoals acne, hoofdpijn en pijn in de borsten). Bij de zwangerschappen die tot nu zijn geconstateerd was ten tijde van het ontstaan ervan het implantaat (nog) niet aanwezig. Bij vrouwen die meer dan 90 kilo wegen wordt aanbevolen het implantaat na twee jaar te vervangen. De remming van de eisprong ontstaat binnen één dag na het inbrengen (inbrengen op dag 1-5 van de cyclus). Binnen één week na verwijderen is het progestageen niet meer meetbaar en is de vruchtbaarheid weer hersteld.

Wil je een vraag stellen, klik dan hier...