Morning-after middelen

Morning-after middelen

Morning-after pil in verpakking

Soms is iets misgaan met de anticonceptie: het condoom gaat kapot, je bent de pil vergeten of je hebt per abuis helemaal niks gebruikt. Dan is het meestal verstandig om een morning-after middel (ook wel nood anticonceptie genoemd) te nemen.

Het meeste gebruikte middel is de gewone morning-afterpil, die je bij de drogist kunt halen. Daar zit progestageen in, ongeveer zoveel als in zeven gewone anticonceptie pillen, maar dan zonder het oestrogeen. De pil is het meest effectief als je 'm zo snel mogelijk slikt na het risico en in elk geval binnen 72 uur. Het werkt door de eisprong uit te stellen.

Tegenwoordig is er ook de EllaOne®. Dat is een pil die nog tot 5 dagen na een risico genomen kan worden. Deze is alleen op recept verkrijgbaar. Ook deze remt de eisprong, ook nog tot vlak ervoor.

Tenslotte kun je kiezen voor een morning-after spiraal. Dat is een gewoon koperspiraal (het hormoonspiraal werkt niet als morning-after middel). Ook die kan geplaatst worden tot 5 dagen na het risico en is nog wat effectiever dan de morning-after pil. Als je toch al van plan was een koperspiraaltje te kiezen, kan dit een mooie gelegenheid zijn er een te nemen. Dit spiraaltje kan dan verder dienst doen als gewone anticonceptie. Als je een risico zou hebben op een chlamydia (zie bij geslachtsziekten) is het verstandig om er antibiotica bij te nemen om een infectie te voorkomen.

De morning-after middelen zijn geen geschikte vervanging van gewone anticonceptie, omdat ze minder betrouwbaar zijn dan de andere middelen.

Wil je een vraag stellen, klik dan hier...