Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister

Anticonceptie pleister

De anticonceptiepleister werkt hetzelfde als de pil. De hormonen worden echter niet via een pilletje, maar via een pleister op de huid toegediend. Je moet de pleister wekelijks vervangen. Je gebruikt de pleister gedurende drie weken en daarna een week niet. Dat is vergelijkbaar met het schema van de meeste pillen.

De voordelen

De nadelen

Sommige mensen krijgen toch bijwerkingen van de hormonen. Bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid of stem­mings­wis­se­lingen.

Achtergrondinformatie

De anticonceptiepleister of pleisterpil (Evra®) bevat hormonen die vergelijkbaar zijn met een lichte pil. In de USA zijn echter onderzoeken gedaan waaruit bleek dat de hoeveelheid oestrogeen in het bloed ongeveer overeenkomt met een iets zwaardere pil. Je kunt de pleister aanbrengen op de billen, de buik, de bovenarm of het bovenlichaam, behalve op de borsten. De meest voorkomende bijwerking is pijnlijke borsten, vooral gedurende de eerste maanden van het gebruik.

Ongeveer 5 procent van de vrouwen in het onderzoek verloor een pleister en 2 procent stopte met de methode vanwege huidirritatie. De methode is iets minder betrouwbaar voor vrouwen die meer dan 90 kilo wegen. Als je de pleister verliest, dan moet deze opnieuw aangebracht worden. Als de pleister meer dan 24 uur verloren is gegaan, is de anticonceptieve werking voor de volgende zeven dagen niet gegarandeerd.

Wil je een vraag stellen, klik dan hier...