Spiraaltje

Het Spiraaltje

Een spiraaltje is een klein plastic ankertje of staafje dat door een arts in de baarmoeder wordt geplaatst. Spiraaltjes werken op basis van koper of op basis van hormonen.

Verschillende soorten spiraaltjes

Het koperhoudende spiraal

Een koperen spiraaltje

Het koperhoudende spiraal geeft koper af, dat maakt de zaadcellen onvruchtbaar. Ook maakt het de baarmoederwand dikker en ongeschikt voor innesteling van een eicel. Het spiraal heeft geen invloed op de verdere cyclus en de eisprong gaat gewoon door. Meteen nadat het spiraaltje is ingebracht is het werkzaam. Het koperspiraaltje kan bovendien gebruikt worden als morning afterspiraal als je bijvoorbeeld te laat bent voor de morning afterpil, en misschien toch al een koperspiraaltje wilde gaan gebruiken. Zo gauw het spiraal verwijderd is, ben je weer vruchtbaar.

Het hormoonspiraal

Het hormoonspiraal is momenteel maar in één soort beschikbaar. Het heeft een T-vorm en aan het stammetje zit een kunststofhoesje dat gedurende vijf jaar elke dag het hormoon levonorgestrel afgeeft. Dit hormoon heeft twee werkingen. Ten eerste zorgt het ervoor dat de slijmvliesprop in de baarmoederhals ondoordringbaar wordt voor zaadcellen. Daarnaast heeft het invloed op de baarmoeder- binnenbekleding. Die wordt veel minder dik dan voorheen. Dat maakt dat bij de meeste vrouwen de hoeveelheid menstruatie veel minder wordt en soms zelfs wegblijft. Zo gauw het spiraal verwijderd is, ben je weer vruchtbaar. Het bloedverlies bij de menstruatie neemt dan ook weer toe.

Plaatsing

Een spiraaltje plaatsen we meestal tijdens de menstruatie. Dan is er zeker geen zwangerschap en staat de baarmoedermond iets open. Als je zeker weet dat je niet zwanger bent, kunnen we het spiraaltje ook op een ander moment van je cyclus plaatsen. Het plaatsen kan pijn doen. Daarom schrijft de arts vaak tevoren een pijnstiller voor. Soms geeft de arts ter plekke wat lokale verdoving.

De voordelen

De nadelen

Facts & Figures

Wil je een vraag stellen, klik dan hier...